zaterdag 8 december 2012

Gorges du TodraZaterdag 8 December.
 
Gisteren een rustdag ingelast. Er moeten huishoudelijke klussen gedaan worden, WC, badkamer en keuken schoon. Het is niet veel werk. Na een heerlijke kop koffie door Fred gemaakt met zijn handpresso, gaan we wandelen in het Dadelpalmbos tegenover de camping. We steken het kabbelende riviertje over via stapstenen en planken. Aan de overkant in het bos ontdekken we, dat het riviertje gebruikt wordt als irrigatie kanaal voor aangelegde groenten tuintjes. Het is een vernuftig aangelegd systeem van leem en stenen.   Er staat nog restant groente, spruitjes? en peen. Het is hier winter. Er liggen veel dadels op de grond. We lopen wat rond.

‘s Middags zijn we naar Tinerhir gereden voor boodschappen. Als ik de auto parkeer word ik aangesproken door een man, die vraagt of we een hotel zoeken. Ik zeg, dat dat niet het geval is, maar dat ik boodschappen moet doen. Hij wijst me op de souk achter de markt, waar ik alles kan vinden van vlees, groente en brood. Hij loopt natuurlijk mee en we komen door een wirwar van steegjes. Hij zegt dat hij ons Berber kunst wil laten zien of we daar bezwaar tegen hebben. Ik zeg meteen dat we niets kopen, maar het is vrijblijvend. We klimmen steeds hoger het dorpje in, geen idee van waar we nu zijn en komen bij een huis aan.  Er wordt open gedaan door Fatima, die ons vraagt boven te komen. In een grote ruimte staat een weefgetouw en een camping gas stel voor de mierzoete thee die we krijgen aangeboden. (De whisky van de Berbers). Ze vertellen dat de Berbervrouwen overdag de bergen in trekken. Ze zoeken kleurstoffen voor de kleden. In het dorp wordt de wol gekaard, gesponnen en gekleurd, daarna geweven. Vaak worden de kleden door handelaren opgekocht, die er behoorlijk winst op maken.  Natuurlijk krijgen we kleden te zien, maar we zijn duidelijk dat we geen kleden kopen. Er zijn mooie kleden bij van kameelhaar en wol/zijde combinatie. Niet zoals de Persische tapijten die geknoopt worden. Dit zijn geweven kleden. Voor een groot kleed vragen ze 2500 Dirham, natuurlijk geen geld als je weet dat ze er met meerdere zeker een maand op weven. Vaak is het een familie aangelegenheid.
Na de thee gaan we terug voor onze boodschappen. Het is al laat en we doen het met een boterham af. De gekochte kip gaat in de slow cooker voor morgen.

Vandaag naar de Gorge du Todra gereden. Een indrukwekkend bergmassief. Hoge rotspartijen, ‘s ochtends prachtig licht.


 


De weg is redelijk goed, her en der een kuil of een ondergelopen deel. Onze auto doet het goed hier. Er zijn veel vrouwen en kinderen langs de weg, die zwaaien of om een aalmoes vragen. De mannen zitten in het café aan de thee. We zien vrouwen de was doen bij de rivier, of water halen bij een pomp in plastic vaten. Ook worden vrouwen als pakezel gebruikt voor het vervoer van gras voor de beesten of voor stook hout. Ze lopen helemaal gebogen onder hun last. Het zijn vaak  jonge vrouwen die we dit hebben zien doen.Men is er niet dol op als je een foto van ze maakt, dus moet dit vanuit de auto.
 Het was een mooie tocht en we komen moe van alle indrukken bij de caravan aan.
Plaatselijk schooltje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten