donderdag 27 december 2012

Marrakesh dag 2
27 December

We zijn weer naar Marrakesh gegaan, er is zoveel te zien. Morgen doen we het nog een keer en dan verder naar het Noorden.  Ik heb een internet kaart voor een week kunnen bemachtigen. Dit kost je slechts 5 Euro.
Eerst zijn we naar het Bahia paleis gegaan. Met de auto een groot deel de souk in. Fred barstte daarna van de adrenaline, door al het verkeer. Ik reed notabene!!. 

 

Zoals op de foto door de vuile voorruit genomen, te zien is, is het gewoon druk. Ramen open dan kun je je oren ook nog gebruiken en continu in je spiegels kijken, waar alle brommertjes vandaan komen. Het ging goed. We parkeren de auto midden in de souk op een rustige straat. Even bang voor inbraak, maar alles is goed gegaan.
Er gaat een school uit een honderden kinderen komen naar buiten. Het merendeel heeft een wit overhemd schort aan over de kleding. Zal wel een soort uniform zijn. In het straatje is wat industrie. Een tegelbedrijf waar je tegels voor bv een badkamer kunt kopen. We kijken er rond en het is zeer smaakvol. Moorse invloeden en een niet glimmend glazuur. Er wordt in Marokko veel getegeld, lekker makkelijk schoon te houden. Ik zie ook een bedrijf met allerlei machinerieën. Wat ze er doen is mij niet duidelijk, het lijkt een constructie bedrijf. Ondertussen zoeken mijn ogen naar een plaats om straks te keren opdat we straks niet nog dieper door de smalle straatjes en poorten hoeven te gaan. Gelukkig vind ik een draai plekje.

Verkoop drukte

Het Bahia paleis is gebouwd in 1860 door Grand vizier Si Moussa en genoemd naar zijn lievelings vrouw. Hij had er een harem van 4 vrouwen en 24 concubines. De plafonds zijn prachtig gedecoreerd. Ik vind het altijd jammer dat er geen meubels instaan, dat geeft  een betere beleving. Er is een grote en een kleine binnenplaats, met ruimtes eromheen. Alles ontworpen om de hitte buiten te houden en de kou te verjagen. Op de binnenplaats werden feesten gehouden met buikdanseressen en muziek. Het moet adembenemend geweest zijn. Het stucwerk is rijk versiert. Een rand van Arabische tekens verteld over geluk.

Na afloop doorgelopen en we komen op een ander plein terecht. Hier worden koperen lampen gemaakt en veel kleding. Die koperen of ijzeren lampen zijn niet ons ding, maar ze zijn wel indrukwekkend, omdat het allemaal handwerk is met eindeloos veel geduld gemaakt.  We eten wat op een terrasje en lopen dan door naar het tweede paleis het Badi paleis gebouwd door Sultan Ahmed el Mansour in de 16de eeuw. Het was versierd met goud, kristal en turkoois. Vervolgens 75 jaar later geplunderd. Nu is het niet meer dan een ruïne, maar de afmeting is groots.  Ze zijn het aan het opknappen. Op de muren nestelen opvallend veel ooievaars. Ze vliegen af en aan en er wordt wat geklepperd!

 

Ingang van een hal met daarin kledingstoffen en naaiatelliers.
Een pleintje met caleches

Overal schotels in Marrakesh.

Gisteravond gesproken met onze camping buren. Twee mannen uit München die een bed in hun Mitsubishi gemaakt hadden. Ze bleken met een groep te zijn die goederen hadden ingezameld voor een SOS kinderdorp in Mali. De auto´s en alle goederen zouden daar achterblijven. Om er te komen moesten ze Mauritanië ook nog door, door de woestijn. Dat is pas een avontuur.

1 opmerking:

  1. Hoi. Goede terugkomst van ons. Ik bel dit weekend eventjes op. Liefs an An en Charlie

    BeantwoordenVerwijderen