zondag 30 december 2012

Van Marrakesh naar Moulay-BousselhamZondag, 30 December

Om op te schieten hebben we de grote vierbaans weg genomen naar Moulay-Bousselham 300 km verderop. We varen op 1 Januari dus moeten we richting huis. Beide hebben we het reuze naar ons zin gehad en was deze vakantie eigenlijk te kort. Tot nu toe hebben we zo een kleine 4000 km gereden en er komt nog zeker 1500 bij in Spanje en Frankrijk.
We kwamen laat op de camping in Moulay-Bousselham aan, het was hartstikke donker. De GPS gaf de verkeerde richting, maar een paar vriendelijke jongens wezen ons de weg. Het is geen pretje om in het donker te rijden. Men maakt er een sport van voor de auto te voet over te steken op de snelweg of er lopen mensen langs de onverlichte snelweg. Ook zijn er koeien, honden en schapen langs de kant. Al met al vermoeiend rijden in het donker.
Je blijft je verbazen over paardenvervoer boven op een minibus of schapen op een landrover. Ook de kippen zijn de klos, zie foto en ik hoop dat het bord erboven te lezen is, een reclame voor hygiene en vers en het bestrijden van bacteriƫn.

 

Fred heeft lang gezocht  naar zijn theepot als souvenir.

Vandaag een beetje gewandeld op de camping. We zien veel campers, die dicht bij elkaar worden neergezet. Ze reizen vaak in groepen. Er zijn prachtige off-road campers te bewonderen, enorme campers die door de woestijn kunnen. Maar tot nu toe nog niemand gesproken, die dat gedaan heeft. Vaak uitgerust met alle luxe en zonnepanelen. Je ziet ook steeds meer uitschuif campers, die  hun dak verhogen of de wagen verbreden. Vroeger zag je dat alleen bij kermisgasten. Het is echt smulwerk voor de liefhebber.

  

Ook zijn we naar het dorpje gelopen, om brood te kopen. Het is een vissershaven. De gevangen vis wordt ter plekke verkocht of aan handelaren of aan toeristen die hier in de zomer in grote getalen aanwezig zijn. Nu is het komkommertijd. Ik krijg de informatie van een visser, die ons een bootreisje over het lagune probeert te verkopen. Hij woont verderop. De huizen van Moulay-Bousselham worden aan Duitsers verkocht als ze gepensioneerd zijn en die wonen hier dan zes maanden. (Een vlucht naar Agadir of Rabat kost 200 Euro enkele reis). De kinderen gaan een gedeelte van het jaar naar school. Na Pasen stopt de school. Het private onderwijs, dat veel beter is, is niet voor ze te betalen. Als de kinderen van school af zijn, gaan ze werken in de grote steden en onderhouden hun ouders. Die zich dan terugtrekken uit het arbeidzame leven. Vandaar dat je zoveel mannen niets ziet doen.  
Wij hebben het rustig aan gedaan. Gewoon een boekje gelezen en een dutje gedaan in de zon, die aan het eind van de dag in kracht afnam. Morgen nog nagenieten van deze reis en daarna richting boot.


Vis verkoop op het strand


De Lagune
 
Rust, het goede leven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten